Flyball is een estafettesport. Het bestaat, simpel gezegd, uit vier hekjes, een ballenapparaat, een balgekke hond en een enthousiaste baas. De hond wordt geleerd om via de 4 hindernissen naar het apparaat te gaan, het apparaat te bedienen zodat de bal te voorschijn komt en daarna weer vliegensvlug via de hekjes naar de baas terug te racen. In wedstrijden strijden telkens teams van vier honden tegen elkaar.

Flyball is een teamsport, maar iedere combinatie krijgt in de aanleerfase individueel les. De ene hond leert het in een paar maanden, de andere in een jaar. Flyball kost de baas vooral in de aanleerfase veel geduld, maar het geeft uiteindelijk veel plezier aan hond en baas. De mensen die denken: Ja, dat is allemaal niet zo moeilijk? krijgen bij deze gelijk een waarschuwing dat het trainen veel intensiever is dan het lijkt; het vergt vaak erg veel inventiviteit van zowel trainer als begeleider om de hond zo optimaal mogelijk over de baan te krijgen. Als je flyballes volgt wordt is het niet goed voor de hond om een andere discipline zoals Agility tegelijk aan te leren. Als de hond de ene discipline al beoefend kan er gestart worden met het aanleren van de andere discipline.

Voor wie is Flyball
- Flyball is een sport voor balgekke honden en/of honden die graag voor hun baas werkt
- Flyball is niet rasgebonden en elk ras (loze) hond is welkom (mits het qua de gezondheid en lichaamsbouw mogelijk is)
- Flyball is voor honden van minimaal 12 maanden 
- Flyball is voor mensen met echte teamspirit
- Flyball is als je een hechtere baas/hond band wil opbouwen

Wat heb je nodig voor flyball
Het advies is als je de proeflessen heb doorlopen en verder wilt met flyball om een hondentuig aan te schaffen. Het merk of model maakt niet heel erg uit als je de hond maar aan een handsvat op de rug kunt vasthouden. Wilt u liever advies welk model er vaak wordt gebruikt kunt u dit aan onze instructeurs navragen. Verder heeft u geen spullen nodig en kunt u met u hond zo aan de lessen beginnen!

Flyballwedstrijden bij de KCR
De Kynologenclub Rotterdam loopt al jaren mee in de top van de flyballcompetitie. In 2009 hebben we tijdelijk het Nederlands Record op ons naam gehad, deze stond al vast vanaf 2001.
Meerdere malen zijn we Nederlands Kampioen geweest en we hebben ieder jaar wel met één of meerdere teams in de top 3 gestaan! Onze instructeurs hebben jarenlange evaring opgebouwd waarmee ze iedere handler en hond kunnen begeleiden zoals nodig is. We zijn een stabiel instructieteam waarin we elkaar goed kunnen aanvullen. Onze teams worden zorgvuldig opgebouwd, met grote verwachtingen op goede prestaties en een hoop gezelligheid. Wil je graag met je hond kennis maken met deze sport? Kom dan snel langs voor een proefles en wie weet is flyball bij de KCR iets voor jullie!


Minimale leeftijd van de hond: 12 maanden.

Hierbij een kleine impressie van een race op een flyballwedstrijd.
Het team aan de camerakant is het dagprijzenteam van de KCR, in deze race lopen Chase - Phoenix, Scott en Fleur: https://www.youtube.com/watch?v=aY9jgaki4I4
Kantine, Bergschenhoek, Lage Bergse Bos
Bunzingpad 1 (navigatie Bosweg)

Kantine, Capelle a/d IJssel, Rivium
Rivium Promenade 5

Banner Prins


Banner Raad van Beheer